Na de slotwedstrijd van de Nederlek Regatta 2012 was het zeilwedstrijdseizoen voor velen afgelopen. Echter de gaffelaars hadden nog wel wat op de kalender staan. Op 6 oktober j.l. werd de Lekstrijd gezeild, georganiseerd door de scouting van Krimpen ad Lek. In de week van 15 oktober stonden 2 wedstrijden op de kalender. De bietentocht /-race en de Blue Peter Hardzeildagen. Als een soort slot was er het Rondje Tiengemeenten op het Haringvliet op zaterdag 20 oktober jl.
Op zaterdag 6 oktober jl. zeilden vele Nederlek Regatta zeilers mee. De Jodocus van Carl von Lindern, Oog in 't Zeil van Martin van de Graaf, Chantecler van Tom van Veen, Lecqduvel van Piet van 't Riet, de Platte Muyl van de scouting en de CC257 van Michiel Verzeijden. Naast deze NR-zeilers zeilden er 12 lelievletten en nog een paar gaffeljachten, waaronder de Marianne van Roelof-Jan Molenaar en de Zelden Rust, mee. Heel verrassend was de 2de plaats van de Lecqduvel met gelegenheids bemanning Ben Boogaerdt, Rien Bouter en Hans van Gent, 3 prijzenpakkers van de Nederlek Regatta 2012 in een, voor hen, vreemde zeilboot! Tom van Veen werd met zijn bemanning 1ste bij de gaffeljachten! Zij zeilden met veel zeil vanuit het achterveld. Zij startten als laatste van de gaffeljachten en eindigden als eerste, knap gedaan. Tom had o.a. als bemanning zijn vader, Han en Caspar Thijwissen, de Solingzeilers, aan boord mee. Of het daar aan gelegen heeft, weet ik niet, maar Tom liet ze hard werken. Pieter van der Wulp, eigenaar van de Gratitude, heeft in ieder geval zeilles gekregen voor de Bietenrace! Als boeienboot lag de Adrief van Arie en Ronald den Besten weer bij de boeien, met als ervaren zeiler en gast aan boord, Gijs Eerland. Aan de wedstrijd-tafel bij WSV De Lek zat George van Sleeuwen. Deze Nederlek Regatta getrouwen zetten dus hun beste beentje ook voor bij andere zeilwedstrijden.
Later in de maand oktober werden door weer een aantal gaffelaars, de zeiljachten klaargemaakt voor 3 zeilwedstrijden. De Bietentocht (zie ook www.bietentocht.nl) werd gezeild met de suikerbieten aan boord op traditionele manier. Dat betekende in klederdracht, zo min mogelijk motoren, trekkers op de kant, etc. De Chantecler van Tom van Veen met o.a. Ellen Klerk, Gerben den Hartog en Caspar Thijwissen en de Gratitude (zie ook www.gratitude.nl) van Pieter en Jeannette van der Wulp waren actief. Aan boord van de Gratitude was o.a. Carl von Lindern, die daar naar hartelust zijn sterke verhalen bij een borrel, kon vertellen.
Er moest wel gewerkt worden, want in het begin van de week was er een stevige wind. Dat er mooi gezeild werd, blijkt wel uit onderstaand filmpje.
Aan de Blue Peter Hardzeildagen (zie ook www.bluepeterhardzeildagen.nl), 3 dagen zeilen op de Grevelingen, deden de Platte Muyl en de Oog in 't Zeil mee. Evenals de Bietenrace, moesten hier ook zo veel mogelijk op zeil de handelingen uitgevoerd worden.
Hoe de Nederlekse gaffelaars geeindigd zijn in de wedstrijden? Vraag het ze zelf of kijk op de sites. Dat het af en toe ook fout kan gaan, blijkt wel uit het feit dat de Oog in 't Zeil op de kant moest voor inspectie.
Een mooie afsluiter van het gaffel-zeil-seizoen was het Rondje Tiengemeenten (zie ook www.rondjetiengemeenten.nl) op zaterdag 20 oktober jl. Vanuit Willemstad vertrokken ruim 50 zeilboten naar de startlijn aan de noordzijde van het eiland. Het startschip maakte met de kerktoren van Nieuw Beijerland de startlijn. Om 11 uur draaide de Haringvlietbrug, waar zeer veel zeilers door heen moesten. Er werd gestart in 3 klassen. De kleine zeilboten eerst, vervolgens de zeilboten tot 15 meter en daarna alles wat groter is. De Gratitude startte in de laatste groep. Aan boord van de Gratitude waren, buiten de andere fanatieke en ingewerkte bemanning, 2 bekende Nederlek Regatta zeilers. Vrijdagavond waren zij aan boord gekomen. Naast stand-in bij Han van Veen en eigenaar van de Gratitude, Pieter van der Wulp, waren de zeilers Ben Boogaerdt en Hans van Gent aan boord. Ben stond geconcentreerd aan het roer en Hans stond op het voordek en was verantwoordelijk voor de trim van de fok en kluivert. Onder de bezielende leiding van Pieter van der Wulp zeilde de Gratitude goed mee in het grote veld. Uiteraard deed ook de Chantecler weer mee. Tom van Veen heeft zich echt uitgesloofd, zo zeer zelfs dat hij ook Caspar Thijwissen mee kreeg in het water om de boot voort te duwen. Van wie zou Tom dit 'vreemde' gedrag hebben, pa of ma?
Donderdag, 18 oktober, was Carl von Lindern snel naar huis gegaan. Hij had de Gratitude verlaten om snel zijn Jodocus te halen en deel te nemen aan het Rondje Tiengemeente. Uiteraard wilde hij voor de CC257 van Michiel Verzeijden, eindigen. Zijn gaffeltopzeil moest zich nu maar eens uit gaan betalen. Hij had Nederlek Regatta zeiler Gijs Eerland mee aan boord gevraagd: zou het geholpen hebben? De wind was aardig ingezakt, maar tijdens de start stond er genoeg wind om weg te komen. Op een gegeven moment was de wind zwak en zag je het veld bij elkaar kruipen. Echter opeens was er weer wind en de boten gingen vaart maken. Maar rond 13.30 uur was het toch echt op! Het water was spiegelglad en de zeilboten dobberden rond. Na enige tijd besloten de zeilboten de zeilen te strijken en de brug van 16.00 uur te halen. Haal jij die brug niet, dan wordt het pas weer 19.00 uur, voordat de brug draait. Dat werd dus haasten.
Maar op een gegeven moment waren alle schepen weer terug in de haven van Willemstad. Een borrel, of meer dan 1, wat hapjes en grote verhalen, maakte het gezellig in de haven. Rond 21.00 uur werd de prijsuitreiking gehouden in het ruim van een oud binnenvaartschip. Doordat de wedstrijd halverwege was afgelast en de wedstrijdcommissie niet wist waar iedereen lag in het veld, was er een alternatieve manier van prijsuitreiken. De zeiler, per klasse, die voorop lag, moest zich maar melden. Zo kan het ook.
Na een de uitreiking viel de groep zeilers uit elkaar. Sommigen gingen de kroegen van Willemstad onveilig maken, anderen trokken zich terug aan boord en anderen gingen naar bed na een drukke en mooie zeilweek.