donderdag 24 september 2009

Nederlek Regatta eindigt in windstilte

Eind september was alweer de laatste van de serie zeilwedstrijden in het kader van de Nederlek Regatta. Door het slechte zeilweer ging deze wedstrijd niet door. Het was namelijk heerlijk zonnig weer met GEEN wind. En juist dit hebben zeilers nodig! Helaas, velen hadden zich verheugd om nog even op het water de masten te kruisen, nog even te laten zien wie nou eigenlijk de beste zeiler is. Maar met geen wind, geen zeilen.

Uiteraard is er wel de beruchte after-sail. Gezellig, watersporters onder elkaar op het terras van je clubhuis, uitzicht op de dobberende boten, sterke verhalen over tochten en ontmoetingen met bruinvissen, zeehonden, grote golven, ruig weer en stormen. Maar uiteindelijk ging het om de uitslag van de Nederlek Regatta 2009. Het is jammer dat er steeds minder zeilers meedoen, terwijl het zo’n leuk evenement is. Echter,  mogelijk zijn er komend jaar weer nieuwe zeilers die het leuk vinden om op een recreatieve manier eens een wedstrijd te zeilen. Het zeilen in de Nederlek Regatta is een leuke manier om met je boot bezig te zijn, met andere zeilers van gedachte te wisselen over bijvoorbeeld de stand van je zeilen, de tactische slagen op de rivier de Lek en gewoon om te zeilen. Op veel avonden dat je eigenlijk niet zou gaan zeilen, pak je nu toch je zeilboot en ga je het water op, zeilen. Wat wel een tendens is, is dat er meer open zeilboten in de Nederlek Regatta komen. Han van Veen met zijn Soling is een mooi voorbeeld, maar ik hoorde al van anderen dat ze toch gaan kijken naar een oude open zeilbootje waar ze de wedstrijden mee kunnen varen. Een open zeilboot is veel goedkoper, heb je snel opgetuigd, heb je weinig bemanning voor nodig en het pure zeilplezier is groter.

De uitslag was achteraf niet zo verrassend. In eerdere verslagen heeft u kunnen lezen dat Jack Verzijl en Gerben den Hartog met hun knalgele Giraffe ongenaakbaar in de top meezeilde. Op 1 wedstrijd na, hebben zij alle wedstrijden gewonnen. Die ene wedstrijd verloren zij van de uiteindelijke nummer 2. Eelco Janssen en Hans de Ronde in hun Centaur, een open zeilboot,  Chiron. Verrassend, hoewel verrassend, werd de sterk zeilende en nieuweling in de Nederlek Regatta Han van Veen met zijn bemanning. Hun Soling Reynaerde, u weet wel van die vos, was een mooie verschijning op het water en een geduchte tegenstander van de oude getrouwe garde. Geheel volgens traditie werden de overwinaars het water ingegooid.

Komende  winter zal er weer een palaver gehouden worden om het nieuwe zeilseizoen 2010 door te nemen. Als u meer wilt weten over de Nederlek Regatta, kunt contact opnemen met Hans van Gent, hans.jlvg@planet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten