maandag 13 april 2015

Klussen aan de KEK

De KEK stond deze winter weer 'in de steigers'. Het snelle zeiljachtje had problemen met de mastondersteuning. Hierdoor kon de spanning op het want en de voorstag niet optimaal getrimd worden. Dat was vast het euvel........?

Ingedrukte vloer onder de maststut
Oude maststut situatie

Doordat de KEK lang met water in de boot, zo'n 10 cm, heeft gestaan, was de mastondersteuning, als enige, toch volgezogen met water. Nadat Rien en Hans de KEK hadden aangeschaft, droog hadden gemaakt, er mee zijn gaan zeilen, kwam er regelmatig water uit de mastondersteuning. Echter, door het water in het hout was het hout toch zachter geworden. Hierdoor werd door de druk van de mast, toch het hout ingedrukt, tot wel zo'n 2 cm of meer. Hierdoor zakte het dak van het kajuitje ook in, zover zelfs dat het water op het dakje bleef staan. Drastische maatregelen moesten genomen worden, dus!

Oude mastconfiguratie buiten
Na het denkproces werd Gejo Langejan ingeschakeld om onze ideeën kritisch te bekijken, waar nodig te verbeteren en het belangrijkste, om het te maken.
Nadat de mast was gestreken, de oude ogen voor de blokjes waren verwijderd en de maststut was verwijderd, kan het installeren gebeuren.
Oude mastconfiguratie binnen
Allereerst werd de 'deuk' in de vloer opgevuld met ongeveer 1 kilo epoxy, netje gladgestreken moest dit de nieuwe basis ondersteuning worden van de nieuwe maststut.
1 kilo epoxy als opvulling

Kajuitdak opkrikken
Bovenop dit vloertje werd een mooie grote aluminium plaat gelegd met daarop de 'dop' van de maststut. Op het dak van het kajuitje werden de plekken van het oude beslag opgevuld en waterdicht gemaakt met de epoxy. Gejo had een zeer mooi rvs plateau gemaakt met diverse beugeltjes en ogen voor de blokken en de geleiding van de lijnen naar de klemmen. Als contra-plaat aan de binnenkant van het kajuitdakje werd een mooie aluminium plaat gemaakt dit alles stevig met elkaar verbond. De maststut werd er weer ondergezet met behulp van een auto-krik. Dat was nog een probleem, want er zit bijna nooit meer een krik in een moderne auto. Gelukkig had Sandra in haar Beatle nog een krik liggen die prima dienst deed als "dak-oplifter". Nadat alles geïnstalleerd was, werd het netjes afgekit en kon de boel drogen.
Maststut verbeterd
Nieuwe mastconfiguratie binnen

Nieuwe mastconfiguratie buiten
 

Na het plaatsen van de mast en het plaatsen van de blokjes voor de lijnen, stond alles weer netjes en is de KEK steviger dan ooit. Nu nog afwachten of deze Nederlek Regatta zeilers er nog wat van bakken dit jaar. Aan de wedstrijdcommissie is al een aanpassing van de SW voorgesteld, waarschijnlijk wordt het nu 101,5.  Standaard wordt er gezeild met de gennaker, dus ...... KEK is er klaar voor!
KEK is er klaar voor!

3 opmerkingen:

  1. Wat een leuke foto's zeg. Ik heb er altijd al eens een willen hebben. Bedankt voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je bent al goed op weg. Interessant om te zien hoe je te werk gaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De KEK heeft dit jaar al een 'speer' gezeild. Een goede aanpassing, dus.

    BeantwoordenVerwijderen