dinsdag 5 juni 2007

Nederlek Regatta spannend tot het laatst

Afgelopen maandag 4 juni was er weer een wedstrijd van de Nederlek Regatta vanuit de kantine van de WSV De Lek aan de Westzoom te Krimpen ad Lek.

Mooi weer, noord tot noordoosten wind, lekker lopend windje, zoals de zeilers het noemen. Wat wil je nog meer!

Om 19.04 uur startte de eerste zeilboten en 22 minuten later startte de snelste zeilboten. De inhaalrace kon beginnen. Doordat er een wind stond waarbij elke zeilboot wel goed zeilt, werd het een uiterst spannende zeilrace. Om 21.00 uur moeten dan alle boten eigenlijk op 1 lijn liggen. Bij zeilboten wordt een soort handicapsysteem toegepast om alle zeilboten zo qua snelheid gelijkwaardig te maken. Door de tijd te verrekenen, kan de organisatie de uiteindelijke plaats van een zeilboot bepalen. De slimmerds van de Nederlek Regatta hebben die verrekening omgedraaid. Je start nu niet allemaal tegelijk, de langzaamste starten eerder dan de snelle zeilboten, maar je eindigt wel allemaal tegelijk, in dit geval om 21.00 uur. De plaats die je op dat moment inneemt in het veld van zeilboten is dan gelijk je eindklassering.

Dus je begrijpt, dat het een aantrekkelijke race is voor iedereen. De eerste starters moeten iedereen voor blijven en de laatste starters moeten iedereen inhalen. Ook vanaf de wal of vanuit de kantine van WSV De Lek heel leuk om te volgen.

Een ander groot voordeel is, dat iedereen gelijk naar de after-sail kan komen en de grote verhalen verteld kunnen worden. Biertje!

De zeilboten eindigden deze avonden door bovengenoemde omstandigheden, erg dicht bij elkaar. Winnaar op de laatste 100 meter werd André de Bie met zijn Randmeer Era, 2de werden Rien Bouter en Hans van Gent in hun Centaur Zus Nol (zeilnr. 496), 3de werd Jack Verzijl met zijn knalgele Sailhorse (BZN). De strijd was voor Ron Raaijmakers met gelegenheids bemanning Ard Korevaar helaas vroegtijdig afgelopen. Door een roerbreuk moest de wedstrijd gestaakt worden. Zou dat door het grandioze buitenboord hangen van Ard komen? Op 2 andere zeilboten werden dit keer ook kinderen geconstateerd. Bij Karin en André vd Oever en bij Gejo Langejan waren de oudste zoons aanwezig. Jong geleerd oud gedaan, zullen we maar zeggen. De kleinzoon van Piet Hardam was ook weer aanwezig, fanatiek als altijd. De oude garde moet gaan oppassen, de jonkies komen er aan!

Oh, ja, Eelco Janssen en Hans de Ronde werden 4de met hun Centaur Chiron. Nog even blijven oefenen jongens!
De volgende wedstrijd is op donderdag 14 juni.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten