zaterdag 23 juni 2007

Nederlek Regatta en het weer! en Numansdorp


De afgelopen wedstrijden van de Nederlek Regatta zijn gedomineerd door het weer. Op donderdag 14 juni werd de wedstrijd net na het begin afgelast, vanwege de opkomende onweersbuien en mogelijke zware windstoten. Voor Hans de Ronde was dit wel jammer. Het leek erop dat hij nu eindelijk beter strijd kon bieden aan zijn rivalen, zonder Eelco Janssen. Helaas voor hem en voor de anderen, maar het was te gevaarlijk op het water. Gelukkig kon iedereen op tijd van het water af komen. U heeft kunnen zien dat er in het noorden van het land flinke windstoten e.d. zijn geweest. Gelukkig zijn die ons bespaart gebleven. Verstandig besluit, dus.
Op maandag 18 juni was de reserve zeildag, die gebruikt wordt als er een wedstrijd afgelast wordt. De reserve dag moest ook afgelast worden vanwege geen wind.
Gelukkig was er op zaterdag 23 juni weer de jaarlijkse zeilwedstrijd op het Hollandsch Diep in de buurt van de Haringvlietbrug, zeg maar tussen Numansdorp en Willemstad in. Deze wedstrijd is bedoeld voor de kajuitjacht-zeilers onder ons. Nu hebben sommige zeilers van de Nederlek Regatta, voor de wedstrijden op de Lek, samen met een vriend een (oude) open zeilboot. Door de kosten samen te delen, is dit een heel goedkope manier om gezellig en leuk te zeilen en aan zeilwedstrijden mee te doen. Deze zeilers waren nu met hun kajuitzeiljacht ook aanwezig in de haven van Numansdorp. 
Zaterdagochtend al vroeg, om 8.30 uur was er het palaver, waar de wetenswaardigheden over de wedstrijd werden verteld. 10.30 uur was de start vlakbij de Volkeraksluizen. De 8 kajuitzeiljachten krioelden langs elkaar heen op het water om de juiste startpositie te krijgen op de startlijn. Het weer was toen nog aardig. Mooi lopend zuidwesten windje 3 tot 4 Beaufort en af en toe een zonnetje. De meer ervaren zeilers, zoals Ron Raaijmakers en Monique van de Sande met hun mooie zeiljacht “Helder” en nog 5 bemanningsleden, kwamen al snel goed op koers te liggen. Snel gevolgd door Rien Bouter met zijn zeiljacht “Provare” met o.a. Jan de Jager als bemanning en André en Karin van de Oever met kinderen en kat, met hun “Rebel Lady”. Hans van Gent met zijn splinternieuwe zeiljacht “RAP” startte voorzichtig en kwam midden in het veld te liggen. Samen met George van Sleeuwen, met zijn zonen Tim en Paul, en hun zeiljacht “Ex-Axxi”, Henk Kooiman met aan boord Leo Ouweneel en Ard Korevaar met zijn zeiljacht “Vaariant”, Piet Hardam en bemanning met zijn “Filos” en Gejo Langejan met zijn vrouw Marian en zoon op hun zeiljacht “Floret”.
Al snel begon het te regenen, te hozen en harder te waaien en waren de zeilers blij dat ze niet gekozen hadden voor de grotere voorzeilen. De “Helder” en de “Rebel Lady” voeren voor de wind onder spinaker, waardoor hoge snelheden gehaald werden. Na verloop van tijd plaatste de snelste jachten zich in de koppositie. Door een navigatie fout van de “Helder” kwam de “RAP” lange tijd op kop te liggen. Er werd een driehoeksbaan gevaren met een extra spinaker-rak (voor de wind varen) erin. Door zo’n driehoeksbaan te varen, krijg je 3 soorten windrichtingen waarop de jachten zich kunnen bewijzen. Aan de wind, halve wind en voor de wind. Na ongeveer 3,5 uur varen kwamen de “Helder” als eerste en de “Rap”, vlak achter elkaar over de finish. Nu werd het spannend; hoe snel komen de anderen zeiljachten binnen. Via het al eerder genoemde handicap systeem worden na binnenkomst de gezeilde tijden verrekend en is de uitslag bekend. Om ongeveer 17.00 uur werd de uitslag bekend gemaakt. Allereerst werden door de organisatie de vrijwilligers bedankt, Ans en Arie den Besten, Gijs en Alie Vonk en Wim en Corrie van Houweling. Zijn hebben met hun motorjachten de zeilers bijgestaan op het water. Als eerste zijn geëindigd Gejo en Marian Langejan, 2de Piet Hardam en 3de George van Sleeuwen. Na de uitreiking was er een heerlijke barbecue geregeld onder een stevige tent. U begrijpt dat tijdens het eten en na de nodige biertjes en wijntjes de verhalen over de ruige zeildag nog lang doorklonken over de stadshaven van Numansdorp.
Op dinsdag 17 juli a.s. is er weer een avondzeilwedstrijd vanuit de kantine van WSV De Lek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten