zondag 14 september 2008

Nederlek Regatta: geen wind, genoeg wind

Zaterdag 13 september was weer de beroemde zeilwedstrijd Krimpen – Streefkerk – Krimpen. 13 deelnemers hadden zich ingeschreven  voor deze lange en moeilijke wedstrijd op de Lek. De Nederlek Regatta heeft dit jaar met extreme in de windsituatie te maken gekregen. Dan stond er weer teveel wind, of er was te weinig of geen wind. Beide situatie zijn gevaarlijk op de Lek.

Zaterdag 13 september begon met een windloze ochtend, zodat de start 3 maal uitgesteld moest worden tot 12.30 uur. De baan is toen ook ingekort, omdat de laatste schepen voor 17.00 uur binnen moesten zijn.

De start voor het clubhuis van WSV DE Lek om 12.30 uur was met de gehele groep, richting het oosten, richting Lekkerkerk. Bij de grote groene boei voor Lekkerkerk werd gekeerd, weer richting Krimpen ad Lek, keren voor het clubhuis van WSV DE Lek en nogmaals hetzelfde rond. De wind was prima en het eerste zeiljacht kwam binnen na 1 uur en 49 minuten zeilen. André en Karin van de Oever hadden met hun kinderen een perfecte race gevaren, op de terug weg, vanaf Lekkerkerk, met hun mooie spinaker. Vele zeilboten hadden bij de oostenwind hun spinaker gezet, wat op de Lek een mooi schouwspel gaf. Het laatste zeilschip kwam net voor 16.30 uur binnen. Na omrekening van de handicap cijfers was de uitslag bekend. De perfecte race van André en Karin van de Oever was goed voor een 1ste plaats, gevolgd op net 1 minuut door Jack Verzijl en Gerben de Hartog met het gele gevaar, dat nu omgedoopt is toch Giraffe. Een knappe 3de plaats was er voor de beide dokters van onze dorpen, Eelco Janssen en Hans de Ronde. Katachtig hadden zij door de boot bewogen om hun 3de plaats zeker te stellen. Wat Hans de Ronde de volgende quote ontlokte: “zelfs praten deden we met de wind mee, om zo min mogelijk weerstand te hebben en de snelheid in de boot te houden”. U begrijpt fanatisme op het hoogst van de snede.

 Verrassend 4de was Piet Hardam met o.a. zijn kleinzoon Casper, voor zijn eeuwige rivaal Gejo Langejan. Na de wedstrijd werd de prijsuitreiking bij WSV IHC gehouden. Daarna was het nog lang gezellig.

Zaterdag 27 september is de slotdag van de Nederlek Regatta. De laatste wedstrijd van dit zeilseizoen.  Vanaf 14.00 uur zal er gevaren worden vanaf het clubhuis van WSV De Lek richting Lekkerkerk, waar bij de lichtmast in Schuwacht gekeerd zal worden. Meerdere rondjes zullen gevaren worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten