donderdag 21 juli 2011

Voorjaarswinnaars Nederlek Regatta 2011

Zeilers Nederlek Regatta na de vakantie weer aan de bak!
De zeilers van de Nederlek Regatta hebben de voorjaarswedstrijden er op zitten. Een aantal wedstrijden zijn gezeild en de koplopers onderscheiden zich nu al van de rest. Of zij na de vakantie ook zo fortuinlijk zijn, weet niemand, de andere zeilers zullen zich sterk verzetten tegen deze 'heersers'. Wederom Jack Verzijl en Gerben den Hartog, zien wij weer vooraan. Ondanks de aanpassing van het handicap systeem, waarbij per wedstrijd de handicap-rating aangepast wordt, naar aanleiding van de prestatie, zien wij hen nog steeds vooraan zeilen. Het wordt moeilijker, maar toch, pure klasse. Ook Ben Boogaerdt met zijn nieuwe bemanning, John Mourik, scoren minstens net zo goed. Het is een echt klasse dat een zeiler, die voor het 2de jaar mee doet met zijn blauwe Centaur C646, steeds zo hoog eindigt. Beide zeilers komen elkaar aan het eind van de wedstrijd steeds tegen. Het is dus steeds stuivertje wisselen om de eerste plaats.
Door het nieuwe handicapsysteem zie je op het water de zeiljachten steeds dichter bij elkaar hun duels uitvechten. Groepjes vormen zich op het water, tactische slagen worden gemaakt, zeilen worden nog beter getrimd. Erg leuk om te zien. Ook Ron Raaymakers en Monique van der Sande zeilen hun IJlings voor het 2de jaar. Je ziet dat ook aan hun resultaten, zij schuiven ook steeds meer naar voren. Han van Veen wisselt nog al eens van bemanning. Het bleek niet uit te maken in de uitslag of hij nu met vrouwelijke of mannelijke bemanning zeilt. Hij scoort constant een 6de plaats. De zeilers geven dan ook de voorkeur aan de vrouwelijk bemanning, zodat de mannen van zijn team met een eigen zeilbootje mee kunnen doen. Weer een deelnemer op het water!

Meestal heb je pas in het derde jaar je zeilboot echt onder controle, dan kan je steeds beter de potentie uit een zeilboot halen. Nieuwe zeilers moeten ook bedenken dat van A naar B zeilen iedereen wel kan die een beetje met een zeilboot om kan gaan, maar gericht zeilen van boei naar boei samen met tegenstanders die ook zo snel mogelijk willen zeilen, is toch wel lastiger. Zeker op een rivier met zijn winddraaiingen, stromingen en binnenvaart. Je leert ook veel van de wedstrijdzeilers om je heen. Dus, jij krijgt jouw zeilboot steeds beter onder controle en jij kan, als je op vakantie bent, duidelijk merken, dat er maar weinig zeilers zijn die hun boot echt kunnen zeilen.

Op 16 augustus is de start van de 2de reeks zeilwedstrijden van de Nederlek Regatta. De wedstrijden beginnen nu 30 minuten eerder, in verband met de eerder invallende duisternis. Vanaf 18.30 uur tot 19.00 uur starten de zeiljachten en zij zullen om 20.30 uur eindigen om daarna snel naar de kantine van WSV De Lek te gaan voor de altijd gezellige after-sail.

Wil jij dit ook mee maken, dan mag je best eens een wedstrijdje meezeilen met je zeilboot. Vind je dat nog lastig, kom dan gerust eens naar de kantine van WSV De Lek aan de Westzoom 9a te Krimpen ad Lek, om het spectacul eens mee te maken. Op zaterdag 17 september is de langere zeilwedstrijd Krimpen - Streefkerk - Krimpen. Iedereen die wil en kan zeilen mag meedoen aan deze wedstrijd. Misschien het moment om eens je zeilboot uit te proberen op de Lek in een wedstrijd. Informatie hierover kan je krijgen bij Hans van Gent, hans.jlvg@planet.nl.

Tot ziens op het water of in de kantine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten