zaterdag 25 juni 2011

Nederlek Regatta Numansdorp 2011: 1ste prijs voor Scouting’s Platte Muyl!
Zaterdag 25 juni jl. was weer de traditionele zeilwedstrijd op het Hollandsch Diep met als tijdelijke thuishaven, Numansdorp. Op vrijdag zijn alle zeil- en motorjachten gekomen. Op de pre-sail-avond wordt er lekker op los gekletst, met z’n allen op de kade met een limonade in de hand, je moet tenslotte helder aan de race beginnen, de volgende dag. Nadat iedereen om 21.30 uur naar bed was gegaan, je moet immers fit aan de start komen, was er zaterdagochtend om 10 uur het palaver. Daar kregen de zeilers te horen welke baan er gevaren moest worden, hoe de startprocedure in elkaar zat en verdere belangrijke mededelingen.

Om 12 uur werd er gestart in de regen. Baan 4, zuid-west/noord-oosten wind baan, moest 2x gevaren worden. De navigatoren aan boord konden hun werk gaan doen en een goede koers per rak bepalen. Dit jaar waren er 5 klassiekere schepen, die in een aparte klasse werden geplaatst. Zij mochten ook een kwartier eerder starten. Daarna startten de polyester, modernere zeiljachten, open- en kajuitjachten door elkaar. Ondanks de regen, was de wind prima, een heerlijk zeilwindje, dus. Al gauw zag je de zeilschepen die gelijk in snelheid zijn bij elkaar ‘kruipen’. Onderlinge duels werden uitgevochten tot het eind. Na 2 uur en 10 minuten had de “RAP” van Hans van Gent, met zijn beide zonen, Pim en Maarten,  zijn 2 rondjes er op zitten en kwam als eerste over de streep. Ruim 2 uur later ging het laatste jacht over de streep. Echter bij het zeilen ligt het anders dan bij hardlopers; vele eerste kunnen (bijna) de laatste zijn. Nadat de zeilwedstrijdcommissie van Gijs Vonk en Wim van Houwelingen alle gezeilde tijden hadden omgerekend naar de rating van het zeiljacht, werd de uitslag bekend gemaakt. Als eerste bij de traditionele jachten werd de Platte Muyl van de Scouting Krimpen ad Lek. Een geweldige prestatie, een prijs die trots in ontvangst genomen werd door Klaas de Boer. Bij de modernere klasse werd het gele gevaar, “Giraffe”, van Jack Verzijl eerste. Samen met Gerben den Hartog vertoonde zij hun zeilkunsten ook op groter water. Een prima prestatie. George van Sleeuwen met zijn zoon Paul, werd 2de in deze klasse. Han van Veen had zijn vrouwelijke bemanning, zijn vrouw Francoise en zijn zus, ingeruild voor een mannelijke bemanning (zoon Tom en Casper). Echter de andere zeilers waren het er over eens, dat hij beter met zijn vrouwelijke bemanning kan blijven zeilen.

Het weekend werd afgesloten met een groots georganiseerde barbecue. In een tent met pick-nicktafels werd het gezellige weekend afgesloten. De familie Van Veen met vrienden had dit georganiseerd. De afgelopen tijd zijn bij de watersportverenigingen vele nieuwe zeilers lid geworden of reeds bestaande leden hebben een zeiljacht gekocht. Nu maar hopen dat deze leden ook mee gaan doen met het gezellige evenement Nederlek Regatta. Zij zijn uiteraard van harte welkom, het gaat de Nederlek Regatta vooral om het gezellig samen zeilen, met een beetje rivaliteit en een prima after-sail.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten