maandag 20 juni 2011

Nederlek Regatta bepaald door het weer

NEDERLEK - In het weekend van 24 juni verhuizen de zeilers van de Nederlek Regatta naar Numansdorp. Daar wordt in de stadshaven een Nederleks kamp opgezet, met vele zeil- en motorjachten uit Nederlek. Zaterdag is de wedstrijd op het grote water van het Hollandsch Diep en zaterdagavond de traditionele en uiterst gezellige barbecue.
De volgende wedstrijd op de Lek, is op vrijdagavond 1 juli a.s. Direct na het weekend wordt de inhaalwedstrijd gezeild op maandag 4 juli.
De afgelopen weken van de Nederlek Regatta werden bepaald door sterk wisselende weersomstandigheden. Werden 2 eerdere wedstrijden afgelast vanwege windgebrek, donderdagavond 16 juni jl. werd bepaald door onweersbuien, regenbuien, harde wind en zware windstoten.

Donderdag 16 juni begon vlak na de onweersbui van die avond. De eerdere starters dachten nog even mooi mee te liften met de wind die in deze bui zat. Het werkte tijdelijk. Vlak na de bui kwamen sterkte windvlagen opzetten, die gepaard gingen met af en toe een regenbui. Er waren 12 schepen gestart, maar door de harde wind en soms zeer zware windstoten, windkracht 7, moesten 3 zeiljachten opgeven om diverse redenen. Als een zeiler opgeeft, dan moet het echt heftig zijn. Zeilers zijn mensen die ver vooruit moeten denken en hun materiaal op alle opstandigheden moeten aanpassen. Merkt een zeiler dat het te gek wordt, onverantwoord wordt, dan stopt hij er mee of gaat over op een overlevingsstrategie. Dus, dat 3 zeiljachten niet finishte, was goed zeemansschap en een verstandige beslissing. De overgebleven jachten hadden het zwaar. Vooral de kleinere open zeilboten. De bemanning van deze open zeilbootjes waren na de wedstrijd volledig gesloopt. Gelukkig hadden zij allen beschermende zeilkleding aan.
Echter door de harde wind, het vele water en soms flinke golven, moest er hard gewerkt worden. Gerben den Hartog, van de Giraffe, u weet wel het gele gevaar, sloeg nog overboord, maar kon gelukkig snel weer aan boord gehaald worden. Ondanks dit incident eindigde de Giraffe met Jack Verzijl en de onfortuinlijke Gerben den Hartog toch op de tweede plaats. Geheel gesloopt en met een boot vol water, wist Ben Boogaerdt met zijn Centaur C496, eerste te worden. Een prima prestatie. Met pech onderweg, tweemaal de fokkeschoot losgeschoten, kon hij toch de snel oprukkende grotere zeiljachten achter zich houden. In deze zware omstandigheden, een zeer knappe prestatie. Zoon, Pim van Gent was ditmaal een geheim wapen op de Centaur Zus Nol van Hans van Gent. Pim van Gent had gehoopt op een lekker stevig windje, hij heeft het geweten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten