zondag 8 juli 2012

Boeienkoningen op het water

Verslag en foto van Jan Timmer
(Het Kontakt 10 juli 2012)
http://www.hetkontakt.nl/lek-en-ijssel/fotoreportage/nederlek-regatta-4-juli
(link fotoreportage Nederlek Regatta 4 juli jl.)
 
 
KRIMPEN A/D LEK • Zeilen? Zelf doen ze er niet aan, maar er naar kijken is leuk. Een avond op de Lek met pa Arie en zoon Ronald den Besten.
Woensdagavond half zeven. Wedstrijdleider George van Sleeuwen kijk zorgelijk naar de boomtoppen naast de jachthaven van watersportvereniging De Lek. Race 5 van de Nederlek Regatta wordt niet bepaald verwend met de voor zeilers zo broodnodige wind. Desondanks maken de vijftien deelnemers zich gereed voor de wedstrijd op de Lek.

Jodokus
De diversiteit aan zeilboten is groot. Die in namen ook. Platte Muyl, Jodokus, De Klappies, IJlings, Giraffe, Rebel Lady en Lecqduvel. In dat laatste vaartuig zit Piet van ’t Riet, met zijn 82 jaar de nestor van het gezelschap. “Ik heb al heel wat wedstrijden gewonnen”, stelt de goedlachse zeilliefhebber grijnzend vast. Ook vanavond gaan ze weer wat beleven, ha ha! Tenminste, als ik me nijdig maak, ha ha!”

Inmiddels is uw verslaggever aangemonsterd op de Adrief, de vlet van Arie den Besten. Diens zoon Ronald vaart het zelfbouwsschip behendig de Lek op. Om vervolgens een boei uit te werpen. Vervolgens zetten we koers richting Schuwacht. Ter hoogte van de elektriciteitsmast wordt boei 2 uitgezet. Daarmee zijn de keerpunten voor de regatta gemarkeerd.

De Adrief gaat op vijftig meter van de boei voor anker. Ondertussen heeft Arie contact met George van Sleeuwen. De klokken worden gelijk gezet. De race kan beginnen. “De zeilers varen twee uur”, vertelt Arie den Besten. “Elk schip is voorzien van een ‘handicap’. Dat bevordert de eerlijkheid. Dus laat je niet in de luren leggen. Wie hier het hardst voorbij vaart hoeft niet per saldo de winnaar te zijn.”

Vlet
Ronald den Besten heeft inmiddels via de openslaande ramen van de vlet twee grote kussens naar het achterdek geschoven. Eén voor pa en één voor de verslaggever. De aangename buitentemperaturen, de weldadige avondzon, een lekker, de gemoedelijk kabbelende rivier en een prettig geurend bakkie koffie zorgen voor een uiterst fijne ambiance. In de verte zien we de eerste zeilboten aankomen. Er is één koploper. Diens snelheid ligt verbazingwekkend hoog. “Dat is de ‘Oog in’t Zeil’”, weet Ronald den Besten. “En hij vaart op de motor!”

Arie den Besten is ondertussen even niet aanspreekbaar. Hij zit in kleermakershouding met een papier op schoot te loeren naar regatta-deelnemers die langzaam maar zeker onze richting op komen dobberen. ‘Zus Nol’ is één van de eersten. Aan boord Rien Bouter en Hans van Gent. “We lusten wel een biertje!”, roepen ze naar Arie en Ronald. “Deze mededeling wordt glimlachend ter kennisgeving aangenomen. Ronald is inmiddels naar het vooronder van de Adrief getogen om daar blikjes frisdrank te halen. Pa Arie zit op zijn ‘praatkussen’. “We zijn nu zo’n vijftien jaar bij de Nederlek Regatta betrokken”, vertelt hij. “De zeilers waarderen onze inbreng en ik heb een mooi excuus om het water op te gaan!”

De Adrief is zijn grote passie. Al veertig jaar. “Ik heb deze boot samen met mijn vader gebouwd. Ik was destijds achttien en kon kiezen: of mijn rijbewijs halen of pa helpen met bouwen van deze ronde vlet. De keuze was niet moeilijk. Ik zie ons in gedachte nog bezig samen bij Van Vlijmen op ‘t Sleufie in Opperduit of bij scheepswerf Van Duijvendijk. Daar mochten we de platen drukken. In ons schuurtje maakte vader de mallen. Het was een mooie tijd.” De naam Adrief is een samenbundeling van een aantal namen. “Mijn naam zit er in, en die van mijn zus Adrie”, legt Arie den Besten uit. “Verder de ‘R’ van van der Rokus en de letters van mijn moeder Ief. Vele jaren later hoorde ik van een Antilliaan dan de naam ‘Adrief’ in papiamento ‘Blijven Drijven’ betekent. Was heel bijzonder om te horen. Ik kreeg er kippenvel van.”

Het laatste beetje wind is inmiddels verdwenen. In de Leqduvel van Piet van’t Riet is geen beweging te krijgen. Alhoewel,het dappere bootje van de zeilnestor vaart, gedreven door de stroming van de rivier....... achteruit. Om precies 20.08 uur later klinkt de stem van George van Sleeuwen door de marifoon. “Hij meldt dat de wedstrijd is beëindigd”, meldt Arie den Besten.

Zoon Ronald manoeuvreert zich behendig richting voordek, terwijl pa de BMC-dieselmotor van de Adrief start. Het anker wordt gelicht. We gaan op weg naar de Schuwachtse keerboei. Deze wordt behendig aan boord gehesen. Daarna zetten we koers naar boei 2. Eenzelfde ritueel volgt. In de jachthaven treffen we diverse deelnemers aan race 5 van de Nederlek Regatta. Opscheppen of discussiëren over een uitslag is er niet bij. Want er is geen uitslag. Het plezier is er niet minder om.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten