zondag 1 juli 2012

Nederlek Regatta Numansdorp 2012: Oudere Jongere ‘grijpen’ de macht!?
'Vakkundige' praat langs de kant!
Op zaterdag 30 juni jl. werd de zeilwedstrijd van de Nederlek Regatta verzeild op het Hollandsch Diep. Als thuishaven werd de stadshaven van Numansdorp gebruikt. Zowel zeilers als motorbootvaarders waren met in totaal 20 boten vrijdag naar het gezellige Numansdorp vertrokken.


Rivalen naast elkaar!
Op vrijdagavond wordt er traditioneel een borrel bij elkaar aan boord gedronken. Diverse schippers en bemanningsleden probeerden andere schippers en hun bemanning alvast te verleiden om laat naar bed te gaan, om zodoende al een vermoeide schipper met bemanning op het water te hebben tijdens de zeilwedstrijd. Uiteraard was het heel gezellig. De aankomst in de avond van de 23 meter lange zeilklipper “Gratitude” van Jeanette en Pieter van de Wulp was een mooie gelegenheid om een rondleiding te krijgen over hun ‘nieuwe’ charterboot.
Startschip wordt gereed gemaakt
De zaterdagochtend werd om 10 uur het palaver onder leiding van Gijs vonk en Wim van Houweling gehouden. Zij deelden baankaarten uit, besproken de start, de wedstrijd en gaven nog wat tips voor tijdens de zeilwedstrijd. Daarna gingen de zeilers en de begeleidingsschepen zich klaarmaken voor de start om 12 uur. Dit jaar waren er minder zeilboten op het water, door diverse redenen, vandaar dat de start met alle boten tegelijk werd gehouden. Zenuwachtig krioelden de zeilboten rond de startlijn om op het startsein zo snel als mogelijk koers te zetten naar de volgende boei. Al snel namen de snellere boten hun positie voorin het veld in. Er werd aan boord van de zeilboten hard gewerkt om de zeilen goed te trimmen. Na ruim 1,5 uur kwam de snelste zeilboot al binnen. Nu is het wachten op de langzamere zeilboten. Na een middag schitterend zeilweer, zon en een ‘lopend’ windje, keerden de zeilers terug naar de stadshaven van Numansdorp.
mooi hè?
In de haven waren de voorbereidingen al in gang gezet voor de barbecue door de vele vrijwilligers, onder leiding van Francoise van Veen. Een tent werd opgezet, banken en tafels werden neergezet, de bbq ontbrandt en de salades verder gereed gemaakt. Bijna 60 watersporters kwamen langs bij de bbq, een aardig koppeltje!
De winnaar bij de open boten. De "Regatta" van Ben Boogaerdt

Om 17.30 uur sprak de wedstrijdcommissie het verlossende woord. Als snelste bij de open zeilboten kwam Ben Boogaerdt uit de bus, die met gelegenheidsbemanning, Gerben den Hartog, de eerste prijs wegkaapten voor de neus van Han van Veen (2de) en Wim Peter Klapwijk (3de). Ben Boogaerdt zeilden dit keer voor het eerst met zijn nieuwe Soling “Regatta”. Bij de kajuitzeilboten heeft een ware revolutie plaatsgevonden. De oude jongere, veteranen van het veld, grepen deze zaterdag de macht. Als eerste eindigde Piet Vonk met zijn Diomedea, samen met zijn vrouw Bets, Gejo Langejan en Jaco de Vries zeilden zij hun Taling 33 als snelste door het veld. Heel verrassende en beiden breed glunderend, werden Gijs en Willem Eerland met hun zeiljacht “Monique”, tweede! Komt talent nu eindelijk naar boven, gaan hun vele trainingscessies, hun vele zeiluren, zich eindelijk uitbetalen? Wie weet. Keurig als derde eindigde Adrie Loedeman met zijn zoon en neef. Zo trots als een pauw ontvingen de winnaars hun prijzen. Zelfs Martin vd Graaf, onze bloemist uit Krimpen ad Lek kreeg een mooie rode lantaarn. Wat dit betekent vraagt u hem zelf maar.
Ons controle- en begeleidingsjacht van Arie den Besten
Jullie kunnen begrijpen dat tijdens de bbq veel werd gesproken over de mooie prestaties van deze zeilers. Enige sterallures werd al wel waar genomen bij de gebroeders Eerland. Bij het begin van hun terugtocht werd al geroepen dat zij zich beter voelden op het water!A.s. woensdag 4 juli is de laatste avondwedstrijd, dan kunnen de winnaars van afgelopen zaterdag hun kunsten nogmaals vertonen. Was het éénmalig of was dit het begin van een mooie zeilcarrière?

Vanaf ongeveer 19.00 uur starten de eerste zeilers om vervolgens om 21.00 uur te finishen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten