zondag 16 september 2012

Rien Bouter en Hans van Gent winnen Nederlek Regatta 2012.


De prijzen
Op zaterdag 15 september jl. werd de slotwedstrijd gezeild in de Nederlek Regatta 2012. Deze wedstrijd was beslissend: wie wordt overall winnaar van 2012? Meerdere zeilers konden de eerste plaats bereiken. De zeilers waren al vroeg in de haven, vroeger dan normaal, je kon merken dat er een gezonde wedstrijdspanning heerste. Ook de aanwezigheid van een redacteur van het zeilen watersportblad “Zeilen”  (www.zeilen.nl), vonden de zeilers spannend. Eric van Staten was aanwezig om een sfeer impressie te krijgen van het zeilen op de rivier.

"Rebel Lady" onder spinaker
In totaal wilden 16 zeilboten de laatste wedstrijd meemaken, inclusief alle kanshebbers,  en zeilden fanatiek hun rondjes. Het was mooi zeilweer, licht in het voordeel van de zeilboten die hun spinaker konden gebruiken. Deze spinaker werd dan ook veelvuldig gebruikt, wat een mooi schouwspel op de Lek te zien gaf. 2 mogelijke winnaars, Jack Verzijl met Gerben den Hartog met hun “Giraffe” (het gele gevaar), 9de, en André en Karin van der Oever met hun “Rebel Lady”, 7de, kregen geen gang in hun boten en zeilden een zeer teleurstellende race. Hans van Gent, dit keer met zijn zoon Pim, Rien Bouter was op vakantie, daarentegen, zeilde een zeer goede race en waren heel snel voorin het veld te zien, ondanks een slechte start. Echter Ron Raaijmakers en Monique van de Sande waren op hun best en zeilden hun mooie Yngling, “IJlings”, naar een verdienstelijke 1ste plaats.
"Zus Nol", de winnaars van de Nederlek Regatta 2012
Hans en Pim van Gent werden met hun “Zus Nol”, evenals Gejo Langejan met Jaco Kraan op de “Floret” 2de in de race. Heel snel vanuit het achterveld opkomend, was Han van Veen, die onder de tucht van zijn vrouw, Francoise, de Soling ”Reynaerde” dit keer messcherp door het veld zeilde. Door hun spinaker volledig te benutten, zeilden zij naar een 4de plek. Als de wedstrijd een paar minuten langer had geduurd, waren zij 2de geworden, zo dicht eindigden 3 zeilboten bij elkaar. Erg spannend. Dat Hans en Pim van Gent goede zaken hadden gedaan, bleek wel bij de prijsuitreiking. Na een mooie openingsspeech door Han van Veen, waarin hij de mensen van de organisatie bedankten voor weer een zeer mooie en geslaagde Nederlek Regatta, kreeg voorzitter Carl von Lindern, het woord. Carl, altijd bescheiden als hij is, had zich toch ook nog van zijn fanatieke kant laten zien, door voor de laatste wedstrijden een nieuw gaffel-topzeil te kopen. Er deed nu een 2de Cornish Grabber mee, die sneller was dan Carl. Dat liet hij zich geen 2de keer gebeuren. Hij ging uiteindelijk met de eerste prijs naar huis voor de platbodem zeiljachten. Bij de open-  en kajuitzeilboten, was de strijd zeer spannend. Uiteindelijk gingen Ben Boogaerdt en John Mourik, helaas door ziekte afwezig, met de eerste prijs voor de kajuitzeiljachten naar huis. Ben had de laatste wedstrijd met zijn vrouw Tineke gezeild en zich wederom duidelijk voorin het veld laten zien, vandaar ook deze mooie klassering. Bij de open zeilboten gingen Hans van Gent en Rien Bouter met de eer strijken, hoewel Ron Raaijmakers en Monique van de Sande een zelfde aantal punten hadden, maar er meer wedstrijden voor nodig hadden. Bij de kajuitzeilboten waren er zelfs 3 zeilers die de zelfde punten hadden.
Eindelijk werd de overall winnaar bekend gemaakt. Deze eer viel toe aan Rien Bouter en Hans van Gent, die met hun oude centaur “Zus Nol”, vernoemd naar de zus van Rien Bouter, Sonja, de concurrentie achter zich lieten, door een zeer mooie reeks van wedstrijden te zeilen. In 2006 won het tweetal ook de Nederlek Regatta. Door de vakantie van Rien Bouter was Hans van Gent alleen de pineut om na de huldiging met vele prijzen, te water te gaan. U begrijpt dat Rien Bouter op een later tijdstip ook nog een onvrijwillige duik te wachten staat.
Hieronder kunt u de totale uitslag van de wedstrijd bekijken. In de winter gaat het organisatie comité weer nadenken over de Nederlek Regatta 2013. Ook meedoen aan deze spannende zeilwedstrijden? Geef u op voor de mailing-list via Hans van Gent en u weet wat er gaat gebeuren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten