woensdag 8 mei 2013

Eerst zeilwedstrijd in de Nederlek Regatta voor Ben Boogaerdt en Gerben den Hartog

Op dinsdagavond 7 mei j.l. is de eerste zeilwedstrijd voor de Nederlek Regatta 2013 gezeild. Met een record aantal inschrijvingen start deze succesvolle Nederlek Regatta voor de 18de keer.  Het open karakter van deze zeilwedstrijden spreken velen aan. Ook de onderlinge hulp en adviezen geven de Nederlek Regatta een kameraad-achtig karakter. Vele nieuwe zeilers hebben zich dit jaar ingeschreven. Dat het niet altijd even makkelijk is, zeilen in een wedstrijd en op een stromende rivier met zwakke en wisselende winden, mochten velen ervaren. Ook op de dijk rondom de Eendenkooi was het druk. Velen hadden de moeite genomen om hun zeilers aan te moedigen, om foto's te maken en om het mooie schouwspel te zien.

Overzicht van het zeilersveld


Nieuwkomer Jacolien van Dijk
Nieuwkomer Ron Lagendijk
Nieuwkomer Wiebe Boomsma
De start van deze eerste zeilwedstrijd was heel lastig. Met een sterke eb-stroom en een noordoosten tot oostenwind, moesten de zeilboten starten tegen de wind en flinke eb-stroom in. Dat gaf voor velen, zeker de boten die niet genoeg diepgang hadden, veel problemen. De platbodemjachten konden niet tegen de stroom op. Ook minder ervaren zeilers hadden veel problemen met de stroom. Echter ook de 'kreks' verkeken zich regelmatig op de sterke stroming in combinatie met een zwakke, veranderlijke wind, vooral bij het ronden van de boeien. 


Concentratie op de "Monique"

Dat dergelijke omstandigheden het zeilen op onze rivier zo interessant maakt, blijkt altijd weer achteraf in de kantine van WSV De Lek ( http://www.wsv-de-lek.blogspot.nl/), waar de aftersail wordt gehouden. Daar worden dan de mooiste en sterkste verhalen verteld over de gezeilde wedstrijd.
 
"Oog in 't Zeil" met nestor Ries de Jong aan boord
Na de start bleek al snel dat de diepstekende en lichtere zeilboten in het voordeel waren. De zeilschepen die aardig rond hun starttijd over de startlijn gingen, konden elkaar goed bijhouden en elkaar bestrijden op die lastige rivier. Piet Hardam en Cees Gouwens ware ook al weer gauw in een onderlinge strijd verwikkeld. Adrie Loedeman had nog even de naweeën van zijn overwinning in Drimmelen in zijn hoofd, maar vandaag kregen hij zijn "Bounty II" niet goed aan de gang. Zoals ik al vermeldde was het voor de platbodemjachten lastig op de rivier met deze stroom en wind tegen. Er zijn dan ook 6 van de 17 deelnemers uitgevallen. De overgebleven 11 zeilboten streden voor wat zij waard waren. Echter een aantal snelle en lichte zeiljachten tekende zich al snel af van voren. De zeer mooie en snelle J22, "Jachtig" van Ron Raaijmakers en Monique van der Sande liet goed zien wat goede zeilers uit een zeilboot kunnen halen. Ondanks dat zij voor de 2de keer met deze zeilboot zeilden, eindigden zij toch op een verdienstelijke 2de plaats. Echter, oppermachtig, zeilden Ben Boogaerdt en Gerben den Hartog met hun rode Soling "Regatta", naar de overwinning. Goed tactisch zeilend op deze moeilijke rivier, haalden zij iedereen in en zorgde zij, dat snellere jachten achter hen bleven. Derde werden Hans van Gent en Rien Bouter met hun nieuwe snelle zeilboot "KEK".
1ste plaats voor "Regatta"
 Het organisatie-comité had als leuke aanmoediging, het nieuwe boekje met het zeilwedstrijdreglement aangeschaft voor iedere deelnemer die zich had ingeschreven met zijn of haar zeilboot.
Ook konden de nieuwkomers, achteraf tijdens de Aftersail, volop praten over hun eerste bevindingen. Vele adviezen en tips gingen over de tafel of langs de bar, onder het genot van een drankje.

2de plaats voor "Jachtig"

Er volgen nog vele zeilwedstrijden, op de site kunt u de data vinden. In het blogarchief onder maart 2013 staat het bericht.  Op maandag 27 mei a.s. is de volgende zeilwedstrijd. In deze dagen tussen de eerste en tweede zeilwedstrijd, kunnen de zeilers zich nog beter voorbereiden voor de volgende zeilwedstrijden. De komende dagen zullen jullie dan ook op de Lek regelmatig de zeilers bezig zien om hun 'skills' aan te scherpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten