donderdag 30 mei 2013

De Lek vol zeilboten tijdens zeilwedstrijd Nederlek Regatta

Op maandag 27 mei jl. was het een drukte van belang op het water van de Lek tussen Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk. Niet alleen op het water, maar ook op de dijken rondom de Lek was menig toeschouwer te bekennen. In de kantine van WSV De Lek aan de Westzoom 9a te Krimpen aan de Lek was het dringen op het mooie terras aan de Lek om de zeilboten te zien strijden op het water. 23 zeilschepen, van groot tot klein, streden om de eer: een ongekend aantal. Zelden zeilden zoveel zeilboten een wedstrijd op de Lek!


De Beningen, Vrouwe Hermina en de Typhoon
Dat het weer, en dan vooral de wind , niet helemaal wilde meewerken, mocht de pret niet drukken. Eénmaal op het water zijn de zeilers druk bezig om hun boot optimaal te zeilen. Of het nu hard of zacht waait, winnen of tenminste de volgende zeilboot inhalen, is het streven.
De nieuwe zeilers, die de eerste wedstrijd nog niet hadden gezeild, waren dit keer wel aanwezig. Jaap van Overhagen met zijn zeeschouw De Beningen had vele collega's meegenomen om uiteraard een mooie plek te veroveren in de Nederlek Regatta. Met veel passie zeilden zij met de platbodem de rondjes. Door de weinige wind werd het een plek in de achterhoede. Elian en Gijs Oosterwijk uit Krimpen aan de Lek, Elian heeft zijn vader uitgenodigd, zeilden met hun mooie nieuwe zeiljacht "Typhoon", verdienstelijk mee in het veld. Tactisch en technisch zeilen valt nog niet mee, maar de lol was er niet minder om. Nico de Bie, de zoon van de uiteindelijke winnaar, André de Bie, is ook een nieuweling in het veld. Met zijn snelle en mooie 470, zeilde hij met de beste 10 zeilboten gelijk, brutaal, mee. Dat wordt binnenkort nog en leuke strijd op het water tussen vader en zoon De Bie. Noëlle van Eijk, de nieuwe schipperse aan boord van de "Giraffe" moet haar fokkenist, Jack Verzijl, nog veel leren, want een podiumplaats zit er nog niet in.
Zoals al bleek uit het weerbericht en uit de berichten van windguru, zou de wind afnemen en rond 20.00 uur praktisch wegvallen. De zeilers kregen dus ook te maken met windstiltes en windvlaagjes. Technische en tactische zeilers kunnen daar wat mee, en na 20.30 uur lagen de betere zeilers dicht bij elkaar. Door de kennis van de Lek zeilden een aantal zeilers dicht onder de dijk van Kinderdijk, waar zij profiteerden van de neer. Een tegendraadse stroom, waardoor zij, gedragen door de stroom van de neer en de weinige wind, toch vooruitgang boekte en zo dus de rest van het veld achter zich lieten.
Era voorop, en dat zou zo blijven! Gejo Langjan met zijn kleurrijke en zeer grote spinnaker in de achtervolging
Diegene die dat het beste deed was André de Bie met zijn Randmeer "Era". Het mooie was, dat 2 nieuwkomers dit jaar, beslag legden op de 2de en 3de plaats. Ron Lagendijk, dit keer zonder Paul van Florenstein (zou het aan hem liggen?), zeilde verdienstelijk met zijn maat naar een 2de plaats. Nog een nieuwkomer en bij de vorige wedstrijd, één van de uitvallers, was Jacolien van Dijk. Samen met zeilveteraan Herman van Maurik persten zij alles uit hun "Zonnewind", een Varuna 501. Lange tijd lagen zij op kop, maar de opmars van de andere zeilboten konden zij helaas niet stoppen.
De aftersail was, in een overvolle kantine van WSV De Lek, een mooi moment om te praten over deze unieke zeilwedstrijd. RTV Vrolek was met camera-man Paul de Heus op het water om een filmpje te schieten voor de talkshow van Jan Timmer, "Jan & Alleman". Woensdagavond, 29 mei, schoof Hans van Gent daar aan om te vertellen over de Nederlek Regatta. Via de website van de Nederlek Regatta kunt u in de rechterkolom watersportlinks, klikken op het betreffende zinnetje en de uitzending nazien met het leuke filmpje met de zeilers van de Nederlek Regatta op de Lek.
De volgende wedstrijd is op zaterdag 8 juni. Dan worden 2 wedstrijden gezeild, 1 in de ochtend en 1 in de middag. Voor meer informatie kunt u binnenkort terecht op de website van de Nederlek Regatta (http://www.nederlekregatta.blogspot.nl/). Maandag 10 juni is de eerstvolgende avond zeilwedstrijd.Druk terras van WSV De Lek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten