woensdag 17 juli 2013

Laatste Nederlek Regatta voor de zomervakantie voor Ben Boogaerdt en Gerben den Hartog


Op dinsdag 16 juli jl. werd de laatste zeilwedstrijd gezeild voor de zomervakantie, in het kader van de Nederlek Regatta. Deze avond werd gekenmerkt door lichte wind en heel mooi weer. Heerlijk op het water, zeiltechnisch moeilijk, een heerlijke uitdaging dus voor de zeilers. Het zeilersveld was wat kleiner door vakanties, musicals, vergaderingen e.d. Deze avond kenmerkte zich ook door de lichte stroming die er stond. Zeker voor de zwaardere zeilschepen een voordeel. Licht weer en veel stroming zorgt voor moeilijke manoeuvres, die in het nadeel zijn van de zwaardere schepen. Opvallend was de 3de plaats voor Wiebe Boomsma. Werd hij eerder al eens 4de, nu stoomde hij op naar een verdienstelijke 3de plaats. "Good old" Jack Verzijl, samen met Noëlle van Eijk, lieten hun zeilkunde ook weer eens zien en eindigde op een verdienstelijke 2de plaats. Echter deze avond waren Ben Boogaerdt en Gerben den Hartog, u weet wel die Bon-Bon-koning van De Berenkuil uit Ouderkerk aan de IJssel, oppermachtig en zeilden naar een eervolle eerste plaats met hun mooie rode Soling "Regatta".

"Bon-Bon Koning", Gerben den Hartog duidelijk tevreden met hun overwinning
 

Doorkijkje vanaf de "Monique"
De eerste serie van deze Nederlek Regatta 2013 overziend, blijkt dit een Nederlek Regatta te zijn met veel licht weer. De lichtere boten met veel zeil zijn dus in het voordeel. Vier zeilboten dingen vooralsnog om de prijzen voor de Nederlek Regatta 2013. Sluwe vos Han van Veen met zijn lenige bemanningslid, 'Le Tigre' is zij bijnaam, Caspar Thijwisse zorgt voor een goede gewichtsverdeling in de boot, terwijl Tom van Veen de zeilen trimt voor zijn vader, zodat hij zich volledig kan concentreren op het sturen van de "Reynaerde". Een prima combinatie dus. André de Bie met zijn randmeer "Era" zorgt er elke keer weer voor, dat hij bij elke windsoort de juiste bemanning aan boord heeft. Deze slimme en gewiekste zeiler kent zijn boot en kent het zeilwater op zijn duimpje en profiteert daar prima van. Ron Raaijmakers en Monique van der Sande zeilen dit jaar voor het eerst met hun mooie en bijna nieuwe J22, "Jachtig". Verleden jaar zagen wij hen ook steeds meer voorin het zeilersveld verschijnen. Zij beginnen steeds meer het water en het zeilen op de rivier onder de knie te krijgen. Dit jaar betaald hun ijver en doorzettingsvermogen zich terug. Ben Boogaerdt en Gerben den Hartog, voor het eerst een paar, dit jaar, zeilen met de mooie rode Soling "Regatta" een wisselde Nederlek Regatta 2013. Echter, de bemanning moet aan elkaar wennen en wij moeten ook niet vergeten dat de Soling ook nieuw voor hen is. Dit jaar zeilen zij voor het eerst in deze zeilboot. Al met al knap en het getuigd ook van zeiltechnisch inzicht om toch zo voorin te zeilen. Opvallende afwezigen in de top van deze Nederlek Regatta 2013 zijn de winnaars van verleden jaar, Rien Bouter en Hans van Gent met hun nieuwe zeilboot "KEK".
Snelle "KEK"
Deze zeer snelle zeilboot moet 'agressief' gezeild worden om de boot in de hand te houden en om snelheid uit de boot te krijgen. Snelheid lukt wel, maar de handicap verrekening is wel heel erg zwaar voor deze boot. Leuk is te zien dat nieuwe zeilers in de Nederlek Regatta niet eens zo slecht zeilen. Ron Lagendijk met Paul van Florenstein in de Centaur "Chiron" zeilen steeds netjes bovenin mee. Jacolien van Dijk, de eerzuchtige en fanatieke zeilster uit Alblasserdam die haar zeilboot "Zonnewind" helemaal zelf heeft opgeknapt. Elian en Gijs Oosterwijk die met hun "Typhoon" nog duidelijk moeten wennen aan het zeilen op de rivier in een wedstrijd, maar niet opgeven. Nico de Bie en Jelmer van der Oever die in hun 470 "Het Gele Ding" goed mee komen met de snelle zeilboten, maar nog resultaten moeten neerzetten, Jaap van Overhagen die met zijn platbodem "De Beningen" het veld van deze type zeilschepen mooi aanvult en zorgt voor een leuke onderlinge competitie. Wiebe Boomsma die met zijn Scandinavisch zeiljacht steeds beter de grip krijgt op de wedstrijd. Enrique de L'Isle met zijn leuke zeilboot "Adriaantje" die zorgt voor de vrolijke noot in het veld, altijd optimistisch is en zorgt voor spanning onder de zeilers met zijn manier van zeilen. Noemenswaardig zijn ook de "Klappies". Wim Peter en Jacoby Klapwijk zeilen in hun kleine zeilboot, een 420, elke keer weer mee en komen steeds meer opzetten naar voren. Man en vrouw in een wedstrijd boot gaat meestal niet samen, maar dit paar heeft er veel lol in, hoewel wij natuurlijk niet kunnen zien, wie na de wedstrijd beneden op de bank slaapt.....?!

Op zaterdag 31 augustus a.s. begint het zeilen in de Nederlek Regatta weer. De zeilers, uitgerust in hun vakantie, beginnen dan weer vol overgave aan de laatste reeks zeilwedstrijden.
 
"de Klappies" samen strijdend op het water


Geen opmerkingen:

Een reactie posten