zaterdag 8 september 2007

Nederlek Regatta “oefening baart kunst!”

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. In het vorige verslag werd gemeld dat Eelco Janssen en Hans de Ronde ‘stiekem’ aan het oefenen waren. Nu bleek Jack Verzijl en zijn bemanning in hun “gele gevaar” nog harder geoefend te hebben. Dit resulteerde in een glorieuze overwinning voor Jack Verzijl. Eelco Janssen en Hans de Ronde eindigde als 2de en Hans van Gent met gelegenheids bemanning Jan Kees, Le Tigre, Wepster als 3de. Le Tigre is zijn bijnaam, omdat hij als een tijger soepel door de boot heen sluipt, om zo de beste balans in de boot te krijgen. “Zus Nol” zeilt er wel bij.

De wedstrijd begon in licht weer, een zachte noordwesten wind en veel eb-stroming. De snelle jachten van André en Karin van den Oever, Rebel Lady, en George van Sleeuwen, Ex-Axxi, namen gelijk de koppositie. Aan boord van George van Sleeuwen waren de good-old-sailing-boys Leo Ouweneel en Baltus de Groot, die door hun fanatisme duidelijk invloed hadden op de start. De familie Korevaar, vader Ard, dochter en schoonzoon (?) gingen met hun geleende boot gelijk van start met een mooie spinaker. Bij Piet van ’t Riet was de koffie weer aan boord en bij Piet Hardam was zijn kleinzoon, Karsten Kraan, weer fanatiek als altijd. Opa Piet en good-old Dick Eikelenboom, genieten er met volle teugen van. De mooie spinakers van Gejo Langejan en André en Karin van den Oever waren duidelijk zichtbaar en gaven met dit lichte weer, veel voordeel.

De wedstrijd startte voor de kantine van WSV De Lek en verliep voor Lekkerkerk langs naar de jachthaven van Streefkerk. Daar lag bij de gele keerboei, Arie den Besten te posten met zijn hulp en toeverlaat, Wout. Daarna weer terug naar Krimpen aan de Lek, keren voor de kantine van WSV De Lek en terug naar Lekkerkerk. Bij de grote groene boei tegenover Bayards weer keren en terug naar Krimpen aan de Lek voor de finish. Een traject van gemiddeld 4 uur zeilen. De strijd was er niet minder om, elke stuurfout, verkeerde gewichtsverdeling, de verkeerde windvlaag, alles kan in zo’n wedstrijd bepalend zijn. Topsport dus. Concentratie en lichamelijke conditie zijn dus vereist, een slijtage tocht.

De wind bleef aan de lage kant, wat voordelig was voor de open zeilboten. Deze open zeilboten halen bij weinig wind al hun rompsnelheid en kunnen dan, mits uiteraard geen fouten gemaakt worden, hoog eindigen.

Nog 2 wedstrijden en dan zal de beslissing vallen. Maandag 10 september is een extra zeilavond en op zaterdag 22 september is de slotwedstrijd, die rond 12 uur gevaren zal worden. Het kijken zeker waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten