zondag 25 september 2011

Nederlek Regatta eindigt in het water!

Zaterdag 24 september jl. werd de laatste zeilwedstrijd voor de Nederlek Regatta gezeild. Traditioneel wordt dat afgesloten met een onvrijwillige duik in het water van de winnaars.
Helaas kon dit jaar de laatste wedstrijd niet doorgaan vanwege te weinig wind. Vele zeilers gingen toch nog het water op , om toch nog even te genieten van, mogelijke, de laatste mooie zonnige zeildag van dit jaar.  

Door het afgelasten van de zeilwedstrijd hadden de rekenmeesters van de Zeilcommissie de mogelijkheid om de uitslag wat eerder te vertellen. De zeilers hadden zich allemaal verzameld bij de kantine van Watersportvereniging IHC Smit Kinderdijk, waar op het terras een vrolijke zomerse, maar toch ook gespannen sfeer hing. Er zijn veel prijzen te verdelen en de organisatie had er dit jaar twee  extra ludieke prijzen bij verzonnen. Zo werd Piet van ’t Riet, samen met Cees Hesse, zijn vaste zeilmaat, gaffelaars van het jaar 2011. Zij waren de best presterende gaffelgetuigde zeilboot van 2011. De best presterende zeiler die niet in de andere prijzen viel, hij/zij had o.a. de meeste wedstrijden gezeild, was André de Bie en zijn bemanning natuurlijk. Een sip kijkende Han van Veen en Casper Thijwisse was het gevolg. Han had nog zo gehoopt op een prijsje, al was het maar een troostprijsje! Zij werden tweede in deze categorie.
De best presterende kajuitzeilboot was de “Rebel Lady” van Karin en André van de Oever, net gevolgd door Gejo Langejan en Jaco vd Laan met de “Floret”. Heel mooi en heel leuk was de 3de prijs voor Piet Hardam met o.a. zijn kleinzoon Carsten en Karsten Tromp. Zij zeilen al van af het begin mee in de Nederlek Regatta en doen ongelofelijk hun best, met dit keer een mooie prijs tot gevolg. Piet is ook één van de ouderen die meezeilen in de Nederlek Regatta. Hij bewijst dat zeilwedstrijden niet alleen op jongere leeftijd gezeild kunnen worden.

De best presterende openzeilboot en overall winnaar was de “Giraffe” van Jack Verzijl. Samen met Gerben den Hartog, de bon-bon-maak specialist in Ouderkerk aan de IJssel, zeilden zij op overtuigende wijze naar de einduitslag. Tweede werd Ben Boogaerdt met John Mourik in de blauwe Centaur C646. Derde, door een prima eindsprint, de laatste 2 wedstrijden werden door hen gewonnen, waren Hans de Ronde en Eelco Janssen, ook in een Centaur, genaamd “Chiron”.
De rode lantaren ging dit jaar naar de “Platte Muyl” van de Scouting. De toch trotse Klaas de Boer nam deze ludieke prijs in ontvangst. En….alle deelnemende zeilers gingen met een mooie medaille naar huis, ter herinnering aan de Nederlek Regatta 2011. 
Eigenlijk wordt de Nederlek Regatta gedomineerd door de open zeilboten. Het Nederlek Regatta Comité is dit jaar gestart om dat langzaam aan, aan te passen, door na elke wedstrijd de handicapfactor te bepalen van de zeilboten. Winnende zeilboten worden zwaarder ‘gestraft’, zodat in de volgende wedstrijd, anderen meer de kans hebben om bovenin te eindigen. Door deze manier van wedstrijd zeilen zie je dat er meer “strijd” is op het water en dat de boten steeds dichter bij elkaar eindigen. Al met al bleken de eerste 5 boten heel dicht bij elkaar te zitten in de einduitslag. Hoe volgend jaar verder? Dat wordt in de winter besproken in een gezamenlijk palaver.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten