zaterdag 17 september 2011

Zeilers Nederlek Regatta genieten!

Zaterdag 17 september jl. was de grote zeilwedstrijd Krimpen – Streefkerk – Krimpen. Halverwege de week, op woensdag 14 september konden de zeilers zich al warm draaien. Wederom een onstuimige avond, die door Eelco Jansen en Hans de Ronde op overmacht werd gewonnen. De Nederlekse dokters hadden er plezier in en hun voorsprong bij de start werd ook niet meer afgegeven. Ook de familie Van den Oever, Karin en André zorgden voor een spektacul met hun zeiljacht Rebel Lady en de spinaker. Met grote snelheid scheurden zij door het zeilersveld en eindigden op de 2de plaats.
foto Eppo Notenboom

Het weer voor zaterdag 17 september was niet denderend, harde zuid westen wind, 4 tot 6 Beaufort, en mogelijk flinke buien. Het viel mee, de wind was minder en kwam meer vanuit het zuiden. De regen is gelukkig weggebleven. Er hadden zich 21 boten ingeschreven. Door omstandigheden vielen er 4 af. De openzeilboten startten als eerste, na 10 minuten kwamen de kajuitzeilboten, samen met de platbodems. Een langgerekt veld met zeilboten stoof op de boei, bij de jachthaven van Streefkerk, af. Boeienlegger Arie den Besten kon nog maar net op tijd de keerton neerleggen. Onderweg werden de zeilers toegetoeterd door de Truckersrun. De zeilers haalden indrukwekkende snelheden, sommigen durfden zelf een spinaker op te zetten, die sommige zeilboten in plané brachten. Han van Veen met Casper Thijwisse brachten hun Soling Reynaerde in goede positie voor de keerton bij Streefkerk om zo aan hun favoriete aan de windse rak te beginnen.  Al snel kwamen zij voor te liggen en zeilde na ruim 2 uur als eerste over de finish. Echter de omrekening van de handicap-factor gooide roet in het eten, en zorgde voor een lagere plaats in de einduitslag. Al met al toch knap gezeild. Opmerkelijke nieuweling was Carsten Kraan. Binnen de Nederlek Regatta niet nieuw, want hij zeilt regelmatig met opa Pieter Hardam mee. Carsten ging zelf zo hard, alleen met zijn splash, dat hij enige tijd voor op heeft gezeild. Hard werkend op zijn zeilboot werd hij begeleid door zijn goede vriend Niek Oostendorp in een rubberboot. Regelmatig kreeg Carsten van Niek wat te drinken of wat te eten. Opa Piet kan trots op de jongens zijn, Carsten eindigde zelfs boven zijn opa.

Bij de platbodems was ook een nieuwe zeiler aanwezig. De, uit Lekkerkerk afkomstige Roelof Jan Molemaker had zich ingeschreven met zijn platbodem Marianne. Vol goede moed gingen zij op pad om ruim 3 uur later binnen te komen. Als beste platbodem verdiende hij een heerlijke aanmoedigings-fles . Wedstrijdleider George van Sleeuwen, moest flink rekenen. In de klasse van de kajuitzeiljachten wonnen André  en Karin van den Oever met overmacht. Tweede werd Piet Vonk met zijn Taling 33, Diomedea.  Ronald Verkaik met gelegenheids bemanning Trudie en Paul van Florenstein werden 3de. Bij de open boten werden Eelco Jansen met de geleende fokkenist van Ben Boogaerdt, John Mourik, eerste. In de harde wind moesten zij menigmaal hozen om de hoeveelheid water die in de zeilboot was geslagen er uit te krijgen. John is dus ook gepromoveerd tot hozer van het jaar! 2de werden de altijd bovenin zeilende Hans van Gent en Rien Bouter in hun centaur Zus Nol. 3de werd, en dat was eigenlijk wel verrassend, Jack Verzijl en Gerben den Hartog. Dit duo zeilt over het algemeen mee om de eerste plaats. De uitslag van deze wedstrijd telt mee met de Nederlek Regatta.

A.s. zaterdag 24 september wordt de laatste wedstrijd in deze reeks gezeild. Aan het eind van de middag zal dan ook de prijsuitreiking plaatsvinden in de kantine van IHC Smit. Wie wordt 1ste en mag weer het mooie boord en wimpel meenemen voor een jaar?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten