zondag 29 september 2013

Nederlek Regatta 2013 voor Ben Boogaerdt en Gerben den Hartog

Dé te verdelen prijzen!
Op zaterdag 28 september jl. zeilden de zeilers van de Nederlek Regatta hun slotwedstrijd van de Nederlek Regatta 2013. Drie zeilers hadden nog kans op de eindoverwinning.
Wat brengt de dag, hoe is het weer, uit welke richting staat de wind, is het afgaand of opkomend water, hoe hard stroomt het, welke zeilvoering moet ik dan voeren, wat doet mijn tegenstander, hoe gaan wij starten, wat......? Vragen die een wedstrijdbemanning onder spanning moet beantwoorden en die dus door hun hoofden spoken! De wind was stevig, de richting uit het oosten, in het verlengde van de rivier, het was afgaand water, dus wij voeren een spinnakker, of en....anderen juist niet, omdat zij stroom mee hebben en het voordeel dan heel matig is. Tja.....

 J22 "Jachtig"
De verschillende type zeilboten van de eerste 3 zeilers, een Soling, een J22 en een Randmeer, hebben zo hun specifieke kwaliteiten en weertypen nodig om optimaal te presteren.
Randmeer "ERA"


Winnaar, de rode Soling "Regatta" onder spinnaker
Uiteindelijk blijkt een Soling toch het beste type zeilboot voor dit weer. De beide Solingen van de Nederlek Regatta 2013 haalden, dit keer, als eerste en tweede op 28 september jl., de eindstreep. Per wedstrijd krijgen de zeilers een aantal punten, nagelang hun klassering in de ranglijst. Nummer 1 krijgt 1 punt, nummer 2, krijgt 2 punten, etc. Wie aan het eind van de Nederlek Regatta het minste aantal punten heeft, is de winnaar. Dit jaar tellen 10 zeilwedstrijden mee voor de eindklassering, daarvan moeten de zeilers, de helft + 1, dus minimaal 6 wedstrijden gezeild hebben om in het eindklassement mee te dingen. Na de wedstrijd van 28 september bleken 3 zeilboten op 14 punten uit te komen. Na bestudering van de onderlinge wedstrijden, bleken 2 zeilers, ieder 3 wedstrijden te hebben gewonnen, waarvan 1 van deze zeilers meer 2de plaatsen had gezeild en dus als winnaar naar voren kwam.
 
Winnaars Nederlek Regatta 2013: Ben Boogaerdt (r) en Gerben den Hartog
Ben Boogaerdt en Gerben den Hartog met hun rode "Regatta" hadden dus het best gepresteerd in de Nederlek Regatta 2013. Zij hadden ook alle wedstrijden gezeild, waardoor zij hun 4 slechtste wedstrijden konden laten wegstrepen. De 6 beste tellen mee. Het samenspel in zo'n zeilboot is van groot belang. Samen de tactiek bespreken tijdens de wedstrijd, goed sturen, goede gewichtsverdeling in de zeilboot, zeilhandling en zeiltrim, alles telt. Dat Gerben een goede fokkenist is, weten wij van zijn overwinningen met Jack Verzijl in eerdere Nederlek Regatta jaargangen. Dat Ben goed kan zeilen, is ook al meerdere keren gebleken. Nu zij dus samen zeilen, is het een prima koppel, dat moeilijk is te verslaan.

Boot boenen, is snelheid!

Tweede overall werden, heel knap, met hun J22 "Jachtig", Monique van der Sande en Ron Raaijmakers. Voor het eerst zeilen in een echte wedstrijd-zeilboot is lastig. Een echte wedstrijdzeilboot vraagt veel technische kennis van de boot. Dat zij dit voor het eerste jaar al zo goed onder de knie hebben, beloofd wat voor de volgende jaren van de Nederlek Regatta. Derde werd, eigenlijk ook niet onverwachts, André de Bie. Hij zeilt al jaren bovenin mee in de Nedelek Regatta, maar heeft vaak de pech dat hij afgelopen jaren, net niet genoeg wedstrijden had gezeild. André, samen zeilend afgelopen zaterdag, met zijn eveneens 'zeilgekke' zoon, Nico, had de pech dat het weer voor zijn zeilboot "ERA", een randmeer, niet optimaal was.
 
Prijswinnaars, open en kajuitzeilboten, bij elkaar
De 3 zeilboten streden een echte strijd op het water, op het scherpst van de snede. Het leek wel de Americans Cup! Zij moesten dicht bij elkaar blijven. 2 andere zeilboten gooiden roet in het eten van de strijders om de eerste plaats overall! Gejo Langejan en Han van Veen zorgden dat André en Nico de Bie en Monique van der Sande en Ron Raaijmakers niet bij Ben Boogaerdt en Gerben de Hartog konden komen. Zou dit opzet zijn? 2 Solingen, matchfixing?

Bij het deelklassementen van de kajuitzeilboten was Piet Vonk (3de, "Diomedea"), Gejo Langejan (2de, "Floret"), Ron Raaijmakers en Monique van der Sande (1ste, "Jachtig"). Bij de open zeilboten waren Han van Veen (3de, "Reijnaerde"), André de Bie (2de, "ERA") en Ben Boogaerdt (1ste, "Regatta"). Platbodems kwamen niet in de einduitslag voor, omdat zij niet voldoende wedstrijden hadden gezeild.

'Beste zeiler' voor Jacolien van Dijk
De Nederlek Regatta After Party 2013 was zeer gezellig met meer dan 40 personen. Het goede weer, het eten, de loods en uiteraard het spannende slot van deze Nederlek Regatta 2013 zorgden voor veel gesprekstof en gezelligheid. Om de kou een beetje dragelijker te maken, was buiten de loods een vuurkorf gemaakt waar rondomheen, gezellig gekletst kon worden.
Gijs dolblij met zijn 'rode' lantaren
Gijs en Willem Eerland kregen nog een eervolle vermelding. Door als laatste overall te eindigen, kregen zij dit jaar de rode (oranje) lantaren. Een prestigieuze prijs in de Nedelek Regatta, 'Beste Zeiler', van de zeilers die buiten de prijzen vielen, werd dit jaar Jacolien van Dijk. Zij ontving de prijs, omdat zij dit jaar voor het eerst mee zeilde en een zeer goede progressie liet zien. Dat moet beloond worden, vond het organisatie-comité van de Nederlek Regatta.
Iedere zeiler die zich had ingeschreven voor de Nederlek Regatta kreeg nog een mooie herinneringsmedaille.
Het bleef nog lang onrustig in de loods van Ben Boogaerdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten