zondag 15 september 2013

Onstuimige zeilwedstrijd Krimpen - Streefkerk - Krimpen 2013

Terwijl zeilboten en catamarans op het IJsselmeer, de randmeren en de Markerwaard in de problemen kwamen, zeilden de Nederlek Regatta zeilers hun zeilwedstrijd op de onstuimige Lek. Harde wind, regen en veranderende wind waren de weersvoorspellingen.
Dreigende luchten boven de zeilers
 
De zeilers begonnen de wedstrijd met een gezamelijke start. Open boten en kajuitboten waren wel gescheiden, er zaten 10 minuten tussen de starts. Gestart werd tegen de wind in, richting de keerboei voor de haven van WSV IHC Smit, daar werd de boei over bakboord gerond en daarna stoven de zeilboten met, over het algemeen, een halve en bakstag wind richting Streefkerk. Daar hadden John Mourik en Danny Munter een keerboei neergelegd en zij zaten klaar om daar de doorkomsttijden te noteren. Vervolgens moesten de zeilers tegen de wind in en tegen de stroom in, zich richting Krimpen aan de Lek 'vechten'. harde stroming, wind draaiend van zuid naar zuidwest naar west en later zelfs noordwest, maakte het de zeilers niet gemakkelijk. Zeker niet met de vele obstakels op de dijken en de binnenvaartschepen, die ook zorgen voor een veranderende wind.
Aan boord van de Vrouwe Hermina waren 3 opstappers. Opstapper Erwin Gelderblom uit Lekkerkerk heeft de avond na de wedstrijd nog nooit zo goed geslapen. "Een 10 kilometer lopen is makkelijker, dan een paar uur zeilen in een zeilwedstrijd van de Nederlek Regatta met stevige wind", waren zijn woorden de volgende ochtend. Ook Bergambachter Jan den Hondt, opstapper, samen met zijn vriend, Jan, een bekende met schokkers, waren aan boord van de Vrouwe Hermina. Helaas hebben zij de Vrouwe Hermina niet in de prijzen kunnen zeilen. Echter Ton Burema, schipper van de Vrouwe Hermina, was verguld met zulke goede bemanning.
Eerste werden Ron Raaijmakers en Monique van der Sande, die hun mooie J22 "Jachtig" scherp door het zeilersveld stuurden. Ron, afgelopen week 50 geworden, zag dit als een mooi cadeautje voor zijn verjaardag.
Bijzonder was ook de mooie klassering van Cees Gouwens in zijn mooie Nayad 320, "Albatros". Dit zeer mooie en luxe zeiljacht van ongeveer 10 meter, doorkliefde de golven en weerstond de harde wind en harde windvlagen perfect. De stuurman en zijn bemanning waren tot op het bot geconcentreerd en lieten eeuwige rivaal Pieter Hardam, met zijn "Fillos" achter zich. Cees werd 2de en Pieter 3de in de kajuitbotenklasse.

Cees Gouwens met zijn "Albatros" op weg naar een mooie 2de plaats (foto van Eppo Nootenboom
2011)

Op donderdag 19 september wordt er nog een inhaalwedstrijd gezeild op de Lek, vanaf 18.30 uur tot 20.00 uur. De slotwedstrijd is op zaterdag 28 september 2013. Rond 14.00 uur zullen de zeilers starten om uit te maken wie dit jaar de overall winnaar wordt van de Nederlek Regatta 2013. 4 zeilers zijn in de race voor deze titel! Uiteraard wordt deze Nederlek Regatta weer grandioos afgesloten met de Nederlek Regatta After Party 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten